RAMEN to japońska zupa składająca się z bulionu, makaronu oraz dodatków. Zupa ta wyróżnia się na tle innych japońskich zup tym, że zawierała mięso kurczaka, podczas gdy tradycyjnie zupy przygotowywane były na bazie ryb i warzyw.
Ramen przywędrował z Chin w XIX wieku, jesdnak największą popularność zyskał po II wojnie światowej. Jest obecnie jednym z najczęściej spotykanych dań typu fast food oraz pierwowzorem zup błyskawicznych.
U nas w domu ramen zastąpił tradycyjny niedzielny rosół. Uwielbiamy go zarówno my, jak i Melania, która dzielnie próbowała walczyć z pałeczkami.
Składniki na 4 porcje:
wywar
- mięso z kurczaka (udka ze skórą i kośćmi, u n as pierś z kurczaka)
- 2 marchewki, pocięte na 2 cm kawałki
- 1 por, pocięty na 2 cm kawałki
- kilka szczypiorków pociętych na 2 cm kawałki
- 3 cm świeżego imbiru, pociętego na plasterki
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
dodatki
- 2 ugotowane na twardo jajka
- kilka szczypiorków drobno posiekanych
- pół garści grzybów mun
- kukurydza z puszki
- kiełki fasoli mung
- pędy bambusa
- sos sojowy do smaku
przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230oC. W żaroodpornym naczyniu ułóż kurczaka, marchewkę, szczypior, por, imbir, posyp solą i skrop olejem (rozprowadź go równomiernie po kurczaku i warzywach). Piecz 40 minut.
Po tym czasie przełóż całą zawartość do dużego garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyjmij 2 udka, zalej wywarem (żeby mięso nie ściemniało) i pozostaw do ostygnięcia – jak ostygnie, porwij mięso na kawałki. Resztę wywaru gotuj bez przykrycia jeszcze godzinę na małym ogniu.
Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do 4 dużych misek dodaj do misek makaron, dodaj porwanego kurczaka, przepołowione jajko, dowolne dodatki, zalej wywarem. Jeżeli trzeba, dopraw sosem sojowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki!:*