niedziela, 8 kwietnia 2012

Białe Michałki

Cześć kochani! Mam nadzieję, że święta mijają Wam w miłej atmosferze.
Mam chwilkę czasu, czekając aż namoknie mi ryż więc szybko podam Wam przepis na Białe Michałki. Ja sama je uwielbiam! <3

[zdjęcie z mojego 'żelazka', które zwie się telefonem. mój komputer ma chwilową muła i w ogóle nie chce czytać żadnych kart pamięci...]


Składniki:

* 150 g. białej czekolady (tabliczka)
* 3/4 szklanki mleka
* 50 g. masła
* 1/3 szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 3 szklanki mleka w proszku (paczka 250 g)
* 100 g pokruszonych herbatników (moja masa była tak zbita, że użyłam może z 5 herbatników, ale trzeba je rozetrzeć na pył)
* 1 szklanka orzeszków arachidowych (pokruszonych)



Przygotowanie:
Zwykłe mleko podgrzać z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Czekoladę roztopić na parze lub w wodnej kąpieli. Do ciepłego mleka dodać mleko w proszku, tak żeby nie było grudek. Dodać czekoladę, wsypać orzechy i herbatniki. Postawić do ostygnięcia. Formować kulki (najlepiej małe- michałki są bardzo słodkie), obtaczać w wiórkach z białej czekolady lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. AAaaaaa białe michałki! Dziekuje Ci za ten przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam białe michałki! :D Muszę wypróbować przepis :) Zapraszam do mnie na 10 rozdział :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki!:*