niedziela, 18 września 2016

Ramen czyli japoński rosół na bogato.

RAMEN to japońska zupa składająca się z bulionu, makaronu oraz dodatków. Zupa ta wyróżnia się na tle innych japońskich zup tym, że zawierała mięso kurczaka, podczas gdy  tradycyjnie zupy przygotowywane były na  bazie ryb i warzyw.
Ramen przywędrował z Chin w XIX wieku, jesdnak największą popularność zyskał po II wojnie światowej. Jest obecnie jednym z najczęściej spotykanych dań typu fast food oraz pierwowzorem zup błyskawicznych.

U  nas w domu ramen zastąpił tradycyjny niedzielny rosół. Uwielbiamy go zarówno my, jak i Melania, która dzielnie próbowała walczyć z pałeczkami.


Składniki na 4 porcje:
wywar


  • mięso z kurczaka (udka ze skórą i kośćmi, u n as pierś z kurczaka)
  • 2 marchewki, pocięte na 2 cm kawałki
  • 1 por, pocięty na 2 cm kawałki
  • kilka szczypiorków pociętych na 2 cm kawałki
  • 3 cm świeżego imbiru, pociętego na plasterki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju 
dodatki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • kilka szczypiorków drobno posiekanych
  • pół garści grzybów mun
  • kukurydza z puszki
  • kiełki fasoli mung
  • pędy bambusa
  • sos sojowy do smaku




przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230oC. W żaroodpornym naczyniu ułóż  kurczaka, marchewkę, szczypior, por, imbir, posyp solą i skrop olejem (rozprowadź go równomiernie po kurczaku i warzywach). Piecz 40 minut.

Po tym czasie przełóż całą zawartość do dużego garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyjmij 2 udka, zalej wywarem (żeby mięso nie ściemniało) i pozostaw do ostygnięcia – jak ostygnie, porwij mięso na kawałki. Resztę wywaru gotuj bez przykrycia jeszcze godzinę na małym ogniu.
Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do 4 dużych misek dodaj do misek makaron, dodaj porwanego kurczaka, przepołowione jajko, dowolne dodatki, zalej wywarem. Jeżeli trzeba, dopraw sosem sojowym.



Smacznego!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki!:*