wtorek, 30 maja 2017

Obiad za niewielkie pieniądze czyli... zapiekanka z jarmużu

Kiedy słyszę, że za dziesięć czy piętnaście złotych nie da sie przyrządzić porządnego obiadu zazwyczaj budzi to u mnie uśmiech. Jak się przecież bardzo chce to wszystko sie da :D
Przykładem na to, jest poniższa zapiekanka z jarmużu. Koszt całości, to nie całe wspomniane piętnaście złotych na pięć osób :)


- paczka jarmużu
- 1 kg młodych ziemnaków
- dwie łyżki oliwy
- sól, pieprz
- sos beszamelowy (u mnie przygotowany własnoręcznie, może być jednak z torebki)
- parmezan lub tarty drobno ser mozarella (może być, ale nie musi)
- dodatkiem mogą być jak u nas świeże małe pomidorki







Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, Beszamel przygotowujemy wg przepisu.
Jarmuż drobno kroimy.

W żaroodpornym naczyniu układamy polowę jarmużu, posypujemy solą, pieprzem. Polewamy łyżką oliwy. Na wierzch układamy ziemniaki jeden zachodzący na drugi. polewamy beszamelem.
Kolejną warstwę układamy identycznie, na wierzch ziemniaków dajemy sól, pieprz, polewamy beszamelem i posypujemy serem.



Przykryte naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około pół godziny/ czterdzieści minut.

Podajemy ciepłe, posypane wg uznania solą i pieprzem, z dodatkiem wybranych świeżych warzyw.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki!:*